Partnerzy korzystający z Partner Business Hub mają teraz dodatkowy sposób płatności za produkty Avast Business — Flexible Billing. Ta metoda płatności postpaid, zwana również Pay As You Go (PAYG), nalicza opłaty za usługi wykorzystywane przez klienta proporcjonalnie za każdy dzień miesiąca. Zamiast płacić z góry za licencje, które mogą pozostać niewykorzystane, osoby korzystające z Flexible Billing płacą wyłącznie za urządzenia aktywnie używające produktów Avast Business i nie muszą martwić się o zobowiązania finansowe z góry.
Należy pamiętać, że Flexible Billing nie jest automatycznie dostępne w Business Hub. Aby włączyć tę metodę rozliczania, skontaktuj się ze swoim opiekunem klienta.
Przeliczanie proporcjonalne
Flexible Billing opiera się na dziennym użytkowaniu: koszt za dzień za usługę. Jeśli usługa jest zainstalowana i aktywowana na urządzeniu, partner zostanie za nią obciążony. Jeśli jednak usługa jest wyłączona na urządzeniu przez cały dzień (lub dłużej), opłata nie zostanie naliczona. Zostanie to wyraźnie wyszczególnione na każdej fakturze.
Przykład: Instalujesz Essential Business Security na 50 urządzeniach w dniu 1. i odinstalowujesz ją ze wszystkich urządzeń w dniu 15. Płacisz stawkę dzienną za 50 urządzeń tylko za dni 1–15. Od dnia 16. naliczona kwota wynosi ponownie zero.
Flexible Billing można zastosować do następujących produktów/usług Avast Business:
- Small Business Solutions (Essential/Premium/Ultimate Business Security)
- Patch Management
- Cloud Backup
- Premium Remote Control (zarówno pojedyncza sesja, jak i nieograniczona liczba równoczesnych sesji)
Metody płatności
Dla Flexible Billing dostępne są dwie metody płatności: Faktura (linia kredytowa, LOC) oraz automatyczne obciążenie (karta kredytowa).
Faktury są wysyłane automatycznie na początku następnego miesiąca (np. faktura za maj jest wysyłana na początku czerwca) i można je opłacić przelewem bankowym, tak jak inne faktury OMS (Order Management System).
Automatyczne obciążenie to nowa metoda płatności w OMS, stosowana wyłącznie dla Flexible Billing. Aby z niej skorzystać, partner musi wprowadzić dane karty kredytowej przed końcowym rozliczeniem miesięcznym. Po podaniu danych karty kredytowej płatności będą realizowane automatycznie co miesiąc, bez żadnych dodatkowych działań ze strony partnera. Jeśli środki okażą się niewystarczające lub transakcja zostanie z jakiegoś powodu odrzucona, zostanie wygenerowana standardowa faktura. Dlatego właśnie Flexible Billing jest udostępniany wyłącznie partnerom z zatwierdzoną linią kredytową, nawet jeśli skonfigurowane jest automatyczne obciążenie.
Aby uzyskać dostęp do faktur, należy przejść do OMS, do którego można zalogować się bezpośrednio z Business Hub za pomocą przycisku Faktury w prawym górnym rogu strony Subskrypcje (na poziomie klienta lub partnera).

Aktywacja Flexible Billing na skróty
Kroki:
- Zaakceptuj zaproszenie do Business Hub od dystrybutora i zarejestruj konto, korzystając z opcji „Zaloguj się po raz pierwszy”.
- W Business Hub utwórz lub otwórz klienta, którego chcesz skonfigurować. Po włączeniu Flexible Billing przepływ zamówień odbywa się na poziomie indywidualnego klienta w sekcji Subskrypcja.
- Przejdź do strony Subskrypcja danego klienta:
- Dla Small Business Solutions (Essential / Premium / Ultimate) kliknij Aktywuj Flexible Billing.
- Dla dodatków takich jak Patch Management, Cloud Backup i PRC kliknij Kup (dla PRC: Kup Premium).
- Wybierz ścieżkę PAYG:
- Dla SBS kliknij Aktywuj Flexible Billing.
- Dla dodatków kliknij Kontynuuj z opcją Flexible, zamiast przechodzić do OMS dla płatności z góry.
- Opcjonalnie ustaw limit użytkowania dla danego klienta, a następnie kliknij Potwierdź.
- Dodaj urządzenia / wdróż usługę w normalny sposób. Rozliczenie PAYG będzie wtedy oparte na rzeczywistym użytkowaniu w Hub.
Ważne uwagi:
- Partner może korzystać wyłącznie z produktów, które dystrybutor włączył i zatwierdził dla niego w OMS.
- Rozliczenie jest miesięczne, oparte na użytkowaniu, a partner dystrybucyjny otrzymuje raportowanie użycia w Hub, ale nie faktury Gen.
- Aby później zatrzymać rozliczenie PAYG, można odinstalować urządzenia lub skorzystać z opcji Anuluj elastyczną subskrypcję w Hub.
Aktywacja Flexible Billing dla Small Business Solutions
W przypadku istniejącego klienta z ważną subskrypcją prepaid model Flexible Billing zaczyna obowiązywać (liczyć użytkowanie), gdy liczba zainstalowanych urządzeń przekroczy liczbę już posiadanych licencji. Może się to zdarzyć zarówno w momencie wygaśnięcia istniejącej subskrypcji prepaid, jak i wtedy, gdy klient dodaje więcej urządzeń niż pozwala na to jego aktualna subskrypcja. Aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj się ze swoim opiekunem klienta.
Gdy opiekun klienta włączy Flexible Billing dla Twojego konta, możesz je łatwo aktywować na stronie Subskrypcje w konsoli. Wystarczy kliknąć Aktywuj Flexible Billing w sekcji Avast Business Solutions, a następnie wybrać poziom subskrypcji (Essential, Premium lub Ultimate Business Security), do którego chcesz zastosować ten model rozliczania.

Pojawi się nowe okno dialogowe z przydatnymi informacjami oraz opcją włączenia i określenia limitu użytkowania (maksymalna liczba urządzeń korzystających z subskrypcji). Ustawienie limitu użytkowania jest funkcją opcjonalną, która pomaga uniknąć nieoczekiwanych opłat. Limit ten można modyfikować w dowolnym momencie (patrz: Zarządzanie limitami użytkowania).

Po zapoznaniu się z podanymi informacjami i podjęciu decyzji o ewentualnym ustawieniu limitu użytkowania kliknij Potwierdź, aby zakończyć aktywację.
Zmiana aktualnego poziomu subskrypcji
Możesz również łatwo zmienić typ subskrypcji Flexible Billing, klikając przycisk Zmień produkt obok aktualnie używanej subskrypcji, a następnie wybierając Zmień w sekcji żądanego poziomu i potwierdzając swój wybór.

Aktywacja Flexible Billing dla usług dodatkowych
Możesz również skorzystać z opcji Flexible Billing przy zakupie dodatkowych usług (np. Cloud Backup).
Aby zastosować model Flexible Billing do usługi dodatkowej:
- Otwórz stronę Subskrypcje
- Kliknij Kup obok wybranej usługi
- W wyskakującym oknie dialogowym, w sekcji Flexible, wybierz Kontynuuj

W przypadku usług Cloud Backup i Patch Management pojawi się wspomniane wcześniej okno dialogowe z opcją włączenia i określenia limitu użytkowania. W przypadku Premium Remote Control należy wybrać między pojedynczą sesją jednocześnie a nieograniczoną liczbą równoczesnych sesji. Po dokonaniu wyboru kliknij Potwierdź, aby zakończyć aktywację.
Zarządzanie limitami użytkowania
Jak wspomniano powyżej, podczas procesu aktywacji Flexible Billing dla Avast Small Business Solutions zostanie wyświetlone okno dialogowe ze szczegółami dotyczącymi subskrypcji elastycznej oraz możliwością ustawienia limitu użytkowania, czyli maksymalnej liczby urządzeń, które mogą posiadać licencję, a co za tym idzie — maksymalnej liczby urządzeń, za które możesz zostać obciążony.
Możesz sprawdzić ten limit, przechodząc do subskrypcji z włączonym Flexible Billing na stronie Subskrypcje. Jeśli limit jest włączony, subskrypcja będzie zawierać link pokazujący maksymalną dozwoloną liczbę urządzeń.

Kliknięcie tego linku umożliwi usunięcie lub modyfikację ustawionego limitu.

Cloud Backup dostarcza podobnych informacji i opcji dotyczących użytkowania kopii zapasowych. Kliknięcie linku lub opcji Edytuj limit użytkowania pozwoli na usunięcie lub modyfikację limitu danych dla klienta. Zostaniesz również powiadomiony w tym miejscu, jeśli limit zostanie osiągnięty. W takim przypadku urządzenia przekraczające limit użytkowania będą miały dezaktywowane usługi do momentu podwyższenia limitu.

Monitorowanie limitu kredytowego i użytkowania
Możesz śledzić aktualny limit kredytowy (wcześniej określony w OMS) i użytkowanie w kilku miejscach konsoli: u góry strony Panel i Subskrypcje partnera oraz w ramach subskrypcji klientów.

Informacje o limicie kredytowym i użytkowaniu będą również wyświetlane każdorazowo podczas instalacji/aktywacji usług na urządzeniach.

Anulowanie Flexible Billing
Na stronie Subskrypcje możesz anulować elastyczną subskrypcję, klikając menu akcji (trzy kropki) obok subskrypcji, a następnie wybierając Anuluj elastyczną subskrypcję i potwierdzając swój wybór.

Ta czynność nie spowoduje usunięcia instalacji lokalnego klienta z urządzeń korzystających z subskrypcji — spowoduje jedynie usunięcie samej subskrypcji.